Jak vybrat tu pravou (nejen kovovou) dekoraci do interiéru?

Když jde o dekoraci, je to jako s módním doplňkem - dokáže výrazně ovlivnit pocit z interiéru. Ale jak vybrat tu správnou? Právě na to se dnes zaměříme v následujícím článku. 

 

Výběr dekorace podle stylu a atmosféry místnosti 

 

Při výběru dekorace podle stylu a atmosféry místnosti je důležité mít jasnou představu o tom, co hledáte. Můžete se inspirovat interiéry, které se vám líbí a uvažovat nad tím, jaké prvky vám v nich přijdou nejpodstatnější.

Například při zařizování moderního interiéru se můžete zaměřit na minimalistické dekorace, geometrické tvary a čisté linie. Zatímco při rustikálním stylu se budeme soustředit na přírodní materiály, vlnité textury a postarší průmyslové prvky. Klíčové je nezapomínat na harmonii a koordinaci jednotlivých prvků interiéru, aby vytvořily dokonalý celek.

Tip: Pokud máte moderní interiér, zkuste se zaměřit na abstraktní a minimalistické kovové dekorace.

 

il_1140xN.2975109229_n1x9    7

 

 

Materiálové varianty dekorací: kov, sklo, keramika, textil 

 

Materiály, které se používají při dekoraci interiéru nejčastěji jsou kov, sklo, keramika a textil. Každý z těchto materiálů má své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit, který materiál je pro daný prostor nejvhodnější.

Kovové dekorace jsou velmi populární pro svůj moderní a elegantní vzhled. Mohou mít různé tvary a velikosti a mohou být vyrobeny v různých stylech a designech. Kovové dekorace tak mohou být velmi elegantní a moderní, ale také rustikální a vintage. Díky svému odolnému povrchu je téměř nemožné je poškodit a jejich údržba je velmi snadná. Pokud jsou navíc vyrobeny z kvalitních materiálů jako dekorace z tvorby Deero, jejich životnost je velmi dlouhá. 

Sklo je další z materiálů, které lze použít při dekoraci interiéru. Skleněné dekorace mohou poskytnout vynikající průhled, a proto jsou ideální pro vytváření optické iluze většího prostoru. Sklo se snadno kombinuje s jinými materiály, jako je například dřevo nebo kov.

Keramické dekorace jsou oblíbené zejména pro svou rozmanitost a odolnost. Keramika se snadno tvaruje do různých tvarů a lze ji použít v mnoha různých vzorech a barvách. Keramické dekorace jsou také snadno udržovatelné a lze je snadno vyčistit.

Textilní dekorace jako záclony, polštáře, koberce nebo ubrusy jsou zase populární pro pocit útulnosti, který v místnosti dokážou vytvořit. 

 

Jak vybrat (kovovou) dekoraci pro interiér: tvar, barva, povrch, velikost 

 

Začneme tím, že tvar kovové dekorace může mít velký vliv na celkový vzhled místnosti. Pokud máte moderní interiér, může být nejlepší zvolit kovovou dekoraci s jednoduchým tvarem, zatímco pro rustikální interiér může být vhodnější kovová dekorace s organickým tvarem.

Dalším faktorem, na který byste se měli zaměřit, je barva kovové dekorace. Pokud máte v místnosti mnoho barev, může být nejlepší zvolit kovovou dekoraci v neutrální barvě, jako je stříbrná, zlatá nebo černá, aby nebyla příliš rušivá. Pokud máte v místnosti málo barev, můžete zvolit kovovou dekoraci v živých barvách, jako je modrá nebo červená.

Povrch kovové dekorace také může mít vliv na celkový vzhled místnosti. Pokud máte v místnosti mnoho textur, může být nejlepší zvolit kovovou dekoraci s hladkým povrchem. Pokud máte v místnosti málo textur, můžete zvolit kovovou dekoraci s drsným povrchem.

Nakonec byste se měli zaměřit na velikost kovové dekorace. Pokud máte v místnosti málo místa, může být nejlepší zvolit menší kovovou dekoraci. Pokud máte v místnosti dostatek místa, můžete zvolit větší kovovou dekoraci, která bude působit jako dominantní prvek v místnosti.

Obecně se doporučuje, aby vaše dekorace ladila s ostatními prvky v místnosti. Pokud máte například moderní stůl s kovovou konstrukcí, bude se zde lépe hodit minimalistická kovová dekorace než rustikální dřevěná dekorace.

 

   3      270-1_kovova-dekorace-strom-zivota-na-zed-c-1

 

Jak kombinovat kovové dekorace se stávajícím interiérem 

 

Kovové dekorace mohou být skvělým doplňkem v různých interiérech, ale jak je kombinovat správně? Zde je pár tipů:

  1. Zvažte barvu kovu: Barva kovu by měla být v souladu s celkovou barevnou paletou vašeho interiéru. Zlatý nebo měděný kov se dobře hodí k teplým barvám, jako jsou hnědá a béžová, zatímco stříbrný nebo chromovaný kov se hodí k chladným barvám, jako je šedá a bílá. Černý kov vynikne v kombinaci s bílou barvou, kdy černá vytváří kontrast a dodává místnosti moderní a čistý vzhled. Černé kovové prvky také vyniknou v kombinaci s jinými tmavými barvami, jako jsou například tmavě šedá, tmavě modrá nebo tmavě zelená. Záleží na tom, jaký styl a vzhled chcete v místnosti vytvořit a jaký efekt chcete kovovými prvky dosáhnout.
  2. Pracujte s množstvím a proporcemi: Při volbě kovových dekorací zvažte velikost a množství kovových doplňků, abyste zajistili, že do vašeho interiéru zapadnou a budou se doplňovat s ostatnmi prvky v interiéru. 
  3. Kombinujte kov s jinými materiály: Mixování různých materiálů v interiéru je dnes velmi oblíbené. Můžete kov kombinovat s dřevem, sklem nebo textilem, abyste vytvořili originální a zajímavý vizuální efekt.
  4. Vyberte vhodné umístění: Kovové dekorace mohou být vhodné do různých místností, od obývacího pokoje až po ložnici. Zvažte, ve které místnosti se bude dekorace vyjímat nejvíce jak po estetické tak praktické stránce. 
  5. Držte se stylu: Pokud už máte určitý styl vašeho interiéru, vybírejte kovové dekorace, které odpovídají danému stylu. 

loznice3        Návrh bez názvu

 

Trendy v kovových dekoracích 

 

Jedním ze stávajících trendů je použití matného kovu. Tyto matné méně lesklé kovy totiž vytvářejí sofistikovaný a moderní vzhled v interiéru.

Dalším trendem jsou organické tvary a přírodní motivy, jako jsou například stromy nebo květiny. I tyto prvky mohou být vyrobeny z kovu a vytvořit tak příjemný neotřelý vzhled v místnosti. 

Dalším trendem jsou pak kovové dekorace s geometrickými tvary. Tyto tvary jsou často jednoduché a minimalistické, což vytváří jednoduchý a čistý vzhled v místnosti. 

Dále je velmi trendy použití tzv. Line art stylu, který se vyznačuje použitím jedné barvy nebo černobílé palety a použitím jednoduchých linií k vytvoření obrazu.

 

1 234_zena

Zvolit správnou dekoraci není jednoduché, ale věříme, že pokud se zaměříte na styl, barvu a materiál, určitě najdete tu pravou dekoraci, která dokáže vytvořit dokonalou atmosféru v místnosti.

Doufáme, že vám tento článek pomohl vybrat správnou (nejen kovovou) dekoraci pro váš interiér a že jste si ho užili.