Jak dobře znáte svou kočku? 7 neuvěřitelných faktů o jejích schopnostech a inteligenci

Kočky jsou zvířata, která mají pověst tajemných, nezávislých a někdy až nedostupných. Jejich chování může být pro nás, lidské společníky, často záhadou. Ale jak dobře vlastně známe naše kočičí přátele? Připravte se na cestu do světa koček, kde se dozvíte sedm neuvěřitelných faktů o jejich schopnostech a inteligenci.

 

image-user20181-1681834355yi4fZ

 

 

1. Kočičí paměť: Skoro jako slon

Možná jste slyšeli o tom, že sloni mají vynikající paměť, ale co takhle kočky? Studie ukazují, že kočky si dokážou zapamatovat informace až deset let zpětně! To znamená, že si vaše kočka pamatuje všechny ty krásné chvíle strávené s vámi, ale i ty méně příjemné (třeba když jste ji omylem šlápli na ocas).

 

2. Kočičí intuice: Šestý smysl

Kočky mají neuvěřitelnou schopnost předvídat události dříve, než se stanou. Mnoho kočičích majitelů si všimlo, že jejich kočka se začne chovat nervózně nebo naopak klidně před bouřkou či zemětřesením. Někteří vědci spekulují, že kočky mohou vnímat změny atmosférického tlaku nebo vibrace země, které jsou pro nás neznatelné.

 

3. Kočičí komunikace: Mluvíme stejným jazykem?

Kočky používají širokou škálu zvuků a tělesných signálů k komunikaci s námi i s ostatními kočkami. Mezi tyto signály patří mňoukání, vrčení, škrábání a samozřejmě i zrakové signály jako mrknutí očima nebo postavení uší. Je důležité naučit se rozumět těmto signálům, abychom lépe porozuměli našim kočičím přátelům.

 

Dekorace s motivem kočky

 

4. Kočičí empatie: Cítím, co cítíš

Kočky jsou schopné rozpoznat emoční stav svých lidských společníků a reagovat na něj. Pokud jste smutní nebo nemocní, vaše kočka to pravděpodobně pozná a může se k vám přidat, aby vás potěšila. Na druhou stranu, pokud jste šťastní a veselí, vaše kočka bude pravděpodobně také více aktivní a hravá.

 

5. Kočičí učení: Nauč mě triky!

Kočky nejsou jen samostatné a nezávislé stvoření – dokážou se také učit novým dovednostem a trikům. S trochou trpělivosti a odhodlání můžete svou kočku naučit různým povelům, jako je sedni, lehni nebo dokonce i "high five". Důležité je najít správnou motivaci (nejčastěji pamlsky) a trénovat pravidelně.

 

6. Kočičí řešení problémů: Sherlock Holmes s vousy

Kočky jsou známé svou zvídavostí a schopností řešit problémy. Pokud se ocitnou v situaci, kterou neznají, dokážou rychle najít řešení, jak se dostat z nesnází. Například kočka uvězněná ve skříni dokáže otevřít dveře pomocí tlapky nebo kočka hledající cestu ven z místnosti prozkoumá všechny možné únikové cesty.

 

7. Kočičí adaptace: Přežití je klíč

Kočky jsou mistry v adaptaci na různé prostředí a situace. Dokážou přežít v extrémních podmínkách, jako je poušť nebo tundra, a zároveň si dokážou najít místo v městském prostředí plném aut a lidí. Jejich schopnost přizpůsobit se různým situacím je jedním z důvodů, proč jsou kočky tak úspěšné ve svém přežití. 

 

Doufáme, že vám těchto sedm neuvěřitelných faktů o kočičích schopnostech a inteligenci pomohlo lépe poznat vašeho kočičího přítele. Ať už jste novým majitelem kočky nebo s nimi sdílíte svůj život již dlouhá léta, je důležité si uvědomit, jak fascinující a komplexní stvoření naše kočky jsou.

 

Tip:

Máte rádi kočky? Nebo hledáte vhodný dárek pro milovníka koček? Naše dekorace s motivem kočky přináší do vašeho domova šmrnc, styl a osobitost. Naše originální kousky potěší každého milovníka těchto něžných a zároveň tajemných stvoření. Konkrétní motivy najdete na našem e-shopu www.deero.cz